tel./fax: (0-56) 675-24-19
sekr. ucz. - 698-570-993

rp
Zadbaj o zdrowie

W ramach akcji „Jesienna uczta – zadbaj o zdrowie” uczniowie klas branżowych 1FK, 2FK, 3FK od 15.10 do 15.11 mieli okazję połączyć naukę języka angielskiego z zajęciami praktycznymi w pracowni gastronomicznej oraz odkrywaniem ciekawostek dotyczących zdrowego żywienia.

Etapy Akcji:

  1. Tłumaczenie przepisów: Uczniowie zostali podzieleni na grupy i otrzymali przepisy na ciasto dyniowe, powidła śliwkowe i sok z pigwy w języku polskim. Zadaniem uczniów było przetłumaczenie ich na język angielski. Dzięki temu uczniowie mieli okazję szlifować swoje umiejętności językowe, a także lepiej zrozumieć kulinarne słownictwo. Koordynator: Katarzyna Rabenda
  2. Warsztaty w pracowni gastronomicznej: Po zakończeniu tłumaczeń, uczniowie przystąpili do praktycznych zajęć w szkolnej pracowni gastronomicznej. Pod okiem nauczycieli zawodu, przygotowali ciasto dyniowe, korzystając z przetłumaczonych przepisów. Radosna atmosfera oraz wspólna praca sprzyjały integracji i rozwijaniu umiejętności kulinarnych. Koordynator: Ewa Politowska
  3. Ciekawostki o zdrowym żywieniu: Równocześnie uczniowie mieli za zadanie wyszukiwanie informacji na temat zdrowego żywienia, zwłaszcza w kontekście sezonowych warzyw i owoców. Zbierali ciekawostki dotyczące składników odżywczych dyni oraz innych jesiennych produktów, ich właściwości zdrowotnych i korzyści płynących z ich spożywania. Koordynator: Mateusz Jażdżewski

Podsumowanie:

Akcja „Jesienna uczta – zadbaj o zdrowie”  dała uczniom nie tylko możliwość nauki i rozwijania umiejętności językowych, ale także promowania zdrowego stylu życia. Wspólne gotowanie, dzielenie się wiedzą oraz zasmakowanie w sezonowych przysmakach stworzyły niezapomniane wspomnienia. Jesień okazała się być nie tylko czasem nauki, ale także radości i twórczej współpracy.

Zapraszam do zapoznania się z prezentacją …

 

25 listopada 2024

Skip to content