KWALIFIKACJE WYODRĘBNIONE W ZAWODZIE
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
OPIS ZAWODU
Podstawowymi zadaniami kucharza są produkcja oraz ekspedycja potraw i napojów. Kucharz sporządza różne potrawy z surowców roślinnych i zwierzęcych, wyroby ciastkarskie, desery oraz napoje z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń w zakładach gastronomicznych. Wykonując swoje zadania zawodowe, dba o jakość sporządzanych potraw i napojów, Przestrzega także zasad racjonalnego żywienia. Ponadto jest on w pełni zaangażowany w organizację przyjęć, bankietów i imprez okolicznościowych. Zawód ten przynosi prestiż i wysokie zarobki.
KSZTAŁCONE UMIEJĘTNOŚCI
Kucharz potrafi:
Ponadto nabywa umiejętności w posługiwaniu się językami obcymi, dbałości o detale, wielozadaniowości, kontaktów interpersonalnych i odpowiedzialności.
Organizacja specjalistycznych kursów pozwala naszym uczniom zdobyć dodatkowe umiejętności oraz wykazać się własną kreatywnością i kunsztem .
MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA
Miejscem pracy kucharza są zakłady gastronomiczne typu otwartego i zamkniętego, w tym restauracje hotelowe, gastronomia sieciowa, firmy cateringowe oraz przedsiębiorstwa zajmujące się przygotowywaniem, produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych.
E-mail szkoły:
sekretariat.dyrektor@zsp-chelmza.pl
E-mail administratora szkoły:
admin@zsp-chelmza.pl
Sekretariat uczniowski:
698-570-993
Sekretariat (tel./fax):
56 675 24 19
Adres szkoły:
ul. Hallera 23, 87-140 Chełmża
Nabywca:
Powiat Toruński
Towarowa 4-6
87-100 Toruń
NIP 956-20-86-885
Odbiorca:
Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Chełmży
ul. Hallera 23
87-140 Chełmża
Jeśli masz jakieś pytania do naszej szkoły, wyślij wiadomość przy użyciu formularza kontaktowego.