KWALIFIKACJE WYODRĘBNIONE W ZAWODZIE
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
OPIS ZAWODU
Technik żywienia i usług gastronomicznych to nowy i bardzo atrakcyjny zawód stworzony dla wszystkich, którzy są zainteresowani możliwością rozwoju pasji kulinarnych poprzez kreowanie nowych smaków i zapachów potraw i deserów. Uczy kreatywnego sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta. Ważnym aspektem tego zawodu jest umiejętność planowania i oceny sposobu żywienia.
KSZTAŁCONE UMIEJĘTNOŚCI
Technik żywienia i usług gastronomicznych potrafi:
MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA
Absolwent szkoły może znaleźć zatrudnienie we wszystkich typach zakładów gastronomicznych: restauracjach, barach, kawiarniach, stołówkach, domach opieki, pensjonatach, firmach cateringowych itp. jako manager zakładu gastronomicznego, organizator imprez okolicznościowych, mistrz sztuki kulinarnej, doradca w zakresie prawidłowego żywienia i dietetyki oraz prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie szeroko pojętej gastronomii i obsługi konsumenta.
E-mail szkoły:
sekretariat.dyrektor@zsp-chelmza.pl
E-mail administratora szkoły:
admin@zsp-chelmza.pl
Sekretariat uczniowski:
698-570-993
Sekretariat (tel./fax):
56 675 24 19
Adres szkoły:
ul. Hallera 23, 87-140 Chełmża
Nabywca:
Powiat Toruński
Towarowa 4-6
87-100 Toruń
NIP 956-20-86-885
Odbiorca:
Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Chełmży
ul. Hallera 23
87-140 Chełmża
Jeśli masz jakieś pytania do naszej szkoły, wyślij wiadomość przy użyciu formularza kontaktowego.